Krijt op Tijd in ‘t nieuws


In het Veldhovens Weekblad van 22 juli j.l. staat een mooi stuk over onze biljartvereniging.

Veldhovens weekblad

 

50-Jarig jubileum Groot Veldhovens Driebandentoernooi in Sint Joris

 

Organisatie in handen diamanten BV KOT en zilveren DC St. Joris

Op maandag 7 september aanstaande gaat in café zaal Sint Joris (in de kom van Zeelst), een op voorhand als ‘heel bijzonder’ te omschrijven driebandentoernooi van acquit. De twee biljartverenigingen van het huis t.w. Biljart Vereniging KOT en Driebanden Club Sint Joris, vinden elkaar in de organisatie van dit jaarlijkse Groot Veldhovens Driebanden Toernooi. Vanuit historisch vertrekpunt gezien een bijzondere samenwerking. KOT opgericht op 22 december 1941, bestaat 75 jaar en viert met deze organisatie zijn diamanten jubileum. De oprichters en bestuurders van die begintijd zijn: A. Louwers, L. van Keulen, H. van Lieshout, M. van Keulen. Piet van Keulen – grootvader van huidig uitbater Ton – en Bert (L) van Keulen en Ton. De van Keulens’ hebben de vereniging altijd bijzonder gekoesterd. De liefde voor het biljarten zit bij hen ontegenzeggelijk in de genen. Vergeleken met KOT, is Driebanden Club Sint Joris met zijn 25 jaar nog een jonkie, maar toch oud genoeg om toe te zijn aan z’n allereerste grote jubileum. In 1991 hadden de van Keulens’ ook stevig de hand in de oprichting van DC Sint Joris. 

 

Van hoefsmederij naar biljartcentrum

Gaan we terug naar de eerste biljartactiviteiten in het café – waar eens (1864) de hoefsmederij van Jacobus Smits gevestigd was –  dan stuiten we op het jaar 1924. Piet van Keulen, alias “D ’n Barbier van Zilst”- zoals later zijn geuzentitel zou luiden – neemt dan het pand, waarvan in het archief van de toenmalige gemeente Zeelst staat vermeld dat het ‘t ‘kruispunt vormt van de verkeerswegen Strijp-Oerle, Strijp-Meerveldhoven en Veldhoven-Eindhoven’, over. In de gemeentelijk uitgegeven drankvergunning wordt het als ‘t drukst bezocht in het dorp Zeelst’ betiteld. En dat laatste wil wat zeggen in de als nogal dranklustig bekend staande dorpskern, nota bene in de schaduw van de imposante Willibrorduskerk.

 

Oprichting KOT

In 1941 vindt er, met de oprichting van Krijt Op Tijd, voor het eerst gestructureerd biljarten plaats. Als wat later – in 1957 – zoon Bert de zaak overneemt, duurt het niet lang of er breekt een heuse bloeiperiode aan van het biljarten en krijgt ook het 3-bandenspel meer en meer aandacht. Bert blijkt namelijk op het groene laken een uitzonderlijk groot talent. Hij sluipt bijna ongemerkt richting de – voor die tijd – magische grens van 1 gemiddeld.  Als ‘driebander’ zal hij – en later ook een andere Bert, namelijk v.d. Looy – Veldhoven op de Nederlandse 3-banden kaart zetten; de ‘Bertjes’ behoren jarenlang tot de betere Nederlandse driebandenspelers  in deze attractieve spelsoort. In het café valt regelmatig biljarten op hoog niveau te bewonderen. Er komen niet zelden biljartgrootheden op bezoek. Met zijn 2 vaste biljarttafels is het een trefpunt der kampioenen, waaronder Dick Jaspers en Raymond Ceulemans, het Belgische fenomeen met maar liefst 35 wereldtitels op zijn palmares.

 

Groot toernooi

Met de organisatie van dit grote toernooi waaraan 128 biljarters deelnemen, verdeeld over 32 poules van 4, en dat zijn finale bereikt op 29 en 30 april en zondag 1 mei, met 8 finalisten, tonen beide clubs aan, anno 2015 nog springlevend te zijn. Met daarnaast de wekelijkse biljartavonden en het voortdurend organiseren van allerlei andere toernooien (benoemen, evenals de successen en het aantal leden etc!!). Ze hebben qua ledenbestand niets te klagen. Geen twijfel mogelijk: Beide gaan dynamisch en wel een volgende jubileumperiode tegemoet.

De vorderingen van het grootveldhovense driebandentoernooi kunt u volgen op de site: www.driebandengrootveldhoven.nl.  Het wedstrijdformulier voor deelnemers is tot 23 augustus 24.00 uur rechtstreeks te downloaden op https://bvkot.nl/index.php/driebanden/

Alle gebeurtenissen rondom het jubileum toernooi zoals uitslagen en programma’s worden wekelijks aangeboden ter publicatie aan de Ahrenberger en het Veldhovens Weekblad .

De speeldagen zijn op maandag avond en donderdag avond met een uitwijk mogelijkheid naar zaterdag middag .

Gedurende acht maanden hangen de gelamineerde logo’s in het Cafe, bovendien is op de speeldagen de logo’s op de tv schermen te zien. Op b.g. websides worden de logo’s voorzien van een link naar de eigen web van de sponsor. Het is mogelijk om bij pakket A ook nog te adverteren.

Het finale weekend , eind april begin mei , word in de zaal bij cafe St .Joris een arena gebouwd met op de bording de gelamineerde logo’s en ook hier draait de tv. Het staat in de planning om tijdens de finale een prominente gast te laten komen. Hier wordt tzt. melding van gemaakt in de bladen.